сряда, 9 юли 2008 г.

Дворцовата гимназия

Двороцовата на Н.В. гимназия е една уникална в българската история образователна институция, която има само двама ученика - престолонаследникът княз Борис Търновски и брат му княз Кирил Преславски. През 1908г. цар Фердинанд решава да създаде това учреждение подчинено на Цивилната листа на Монарха, за да предпази децата си от политиканските влияния на често сменящите се правителства. Царят лично поверява на Станимир Станимиров като дългогодишен учител и директор на Първа софийска мъжка класическа гимназия цялата организация на учебния процес - подбора на учителите, изготвянето на учебния план и контрола върху изпълнението му. За Целите на гимназията в двореца се оборудват класни стаи за двамата князе, както и стая за учителите. По време на летуването на князете в Евксиноград, част от учителите ги придружават и занатията се провеждат във варненския дворец.



За дейността на Дворцовата гимназия Станимиров пише подробни доклади в един единствен екземпляр - лично за Фердинанд. Това му спечелва много завист и интриги от страна на чиновниците в Министерство на просвещението, които не одобряват излизането на княжеското образование изпод опеката на правителството.


Освен Станимиров, който е директор на гимназията и води класовете по черковна история и руски език, другите преподаватели в дворцовата гимназия са: Васил Василев - математика, Николай Василев - химия, Георги Евстатиев - рисуване, Димитър Илков - география, Борис Иванов - биология, Иван Попов - история, Юрдан Трифонов - български език, Перикли Чилев - латински и гръцки . Всички те са получили солидно образование в различни Европейски университети и са водещи преподаватели в елитните софийски гимназии или Военното на Н. В. училище. Някой правят и забележителна академична кариера.


За дейността си като възпитател на князете и директор на средното им образование Станимиров си води подробен дневник. Голяма част от него (1908-1912 година) бе издаден през 2005г. от изд.”Старейшински” под заглавието "Дневник на Станимир Станимиров за образованието на Цар Борис III и принц Кирил" Няколко откъса от дневника можете да видите ТУК.
-----
Представените тук две снимки на младия княз Борис със своя адютант майор Куртоклиев и Ст. Станимиров в дворцовата гимназия бяха любезно предоставени от г-н Любомир Юруков - историк, колекционер, главен редактор на сп. Минало и съавтор на изключителните издания "Непознатата България 1878-1944", "Непознатата София" и "Непознатият българин 1878-1944" (И.к. "Изток-Запад) - уникални сборници представящи няколко хиляди снимки и пощенски картички от Третото българско царство.

Няма коментари: