вторник, 29 юли 2008 г.

Изворът "Вонещата вода" край Габрово


Някой си поп Серафим от Тракия имал дъщеря, на която очите и били болни. Свещеникът я водил при всякакви лечители, но никой не могъл да помогна на детето. Веднъж, връщайли се от Търново, където посетили поредния лечител, о. Серафим и дъщеря му минали покрай Габрово. Спрели край пътя да си починат. Дъщерята видяла изворче, в което водата миришела на барут. Тя измила очите си на извора и болките и силно намалели. Баща и напълнил манерката си с вода от извора и по пътя още няколко пъти измил очите на детето - подобрението било чудодейно. Когато пристигнали в Габрово, о. Серафим отишъл направо при архиерейския наместник поп Стефан Станимиров и му разказал за извора. Дал му 5 лири и го помолил да построи кладенец.Донка, дъщерята на поп Стефан страдала от постоянни пъпки по лицето. поп Стефан Станимиров я завел на извора и наистина след наколко измивания с минералната вода лицето и оздравяло. Поп Стефан направил кладенец на мястото, който бул осветен на 17 юли (Св. Марина) 1890г. Дона Станимирова - по мъж Йосиф Стомонякова до края на живота си поддържала кладенеца. Изворът в с. (дн. квартал) Радецки се посещава от много хора, които търсят лек и утоляват жаждата си с лековитата му вода. Всяка година на денят на Св. Марина на извора се провежда събор.

Изворът се намира по пътя за Узана, край бившето с. Червен бряг, дн.кв. Радецки.
Източник: Илия Габровски. "Легенди за габровския край"
Историята е публикувана в сборник с легенди, но всъщност легендарна в нея е само фигурата на о. Серафим и дъщеря му.
Колкото до това, че поп Стефан Станимиров каптирал извора, няма никакаво съмнение. За последното потвърждава и Станимир Станимиров в приписка в полето на книгата на д-р П. Цончев "Из културното и обществено минало на Габрово" (личният екземпляр на Станимиров се намира в библиотеката на БАН). Там на стр.6 е записано с молив:
"Вонещата вода е открита от баща ми още в турско време, 1873г. След Освобождението той я прибра в кладенец, който съществува и сега. Ст.Станимиров"

Няма коментари: