вторник, 22 юли 2008 г.

Ст.Станимиров. Кореспонденция. Из кореспонденцията с Царското семейство

Като директор, учител, учен и общественик Станимир Станимиров е водил богата кореспонденция. Във връзка с дейността му като секретар на Св. Синод и член на Духовната цензура е имал служебна кореспонденция с всички архиереи на Българската православна църква - митрополити, епископи, архимандрити, архиерейски наместници, игумени на ставропигалните манастири. В научната си дейност по проучване на църковната история също си пише с редица духовници, повечето от които са и негови съученици от Киев или ученици в Цариградската семинария. В научните си търсения в областта на етнологията и историята води активна преписка с водещите учени на България, повечето от които са негови близки приятели: В. Златарски, Петър Мутафчиев, Йордан Иванов, Юрдан Трифонов, Михаил Арнаудов, Беньо Цонев, Михаил Драгоманов, Никола Михайловски и много други.


Голяма част от тази кореспонденция се намира в архивите на различни учреждения или в бележки към научни публикации. Онова, което се е запазило в личния архив на Станимиров е малка част от кореспонденцията му с Цар Борис III и княгините Евдокия и Надежда.


Както видяхме от Дневника му като директор на Дворцовата гимназия, Станимиров води протоколната кореспонденция с членовете на владетелския дом, поздравления по случай рожденните и именни дни, Коледа, Нова Година, Великден... Това не е нито изненадващо, нито изключително - предполагаме, че всички членове на Двора са имали такива протоколни отношения с Монарха и семейството му.


По-интересен е факта, че Станимиров си пише с княгините Евдокия и Надежда през 30-те години, когато те живеят извън България. Княгините не са били ученички на Станимиров. Познанството им е покрай князете и от есента на 1913г., когато Станимиров пребивава в двореца Евксиноград и преподава на Княз Кирил църковна история и руски език. От тази кореспонденция са оцелели едва няколко писма и картички, които носят личните гербове и саморъчните подписи на княгините, както и няколко телеграми от двореца - от Царица Елеонора, Цар Фердинанд и Цар Борис III.


___________






София, 17.Х.1922г.

Уважаеми господин Станимиров,

Сърдечно Ви благодаря за брошурите, които ни изпратихте. Ще ги четем с интерес и сме много признателни, за гдето Вие винаги мислите за нас.

С поздрав и благодарност и от страна на сестра ми, оставам ВашаЕвдокия


***




Летдах, Вюртемберг, 18.03.1932г.
Уважаеми господин Станимиров,


Дълбоко трогната от милото Ви внимание, аз Ви исказвам мойта най-искрена и сърдечна благодарност за честитките по случай именния ми ден. Сега съм на гости у Надежда и се радвам на красивите и и умно деца. Фердинанд има сега изпит за II отделение и вече много хубаво пише и смята. Бях при баща ми 3 недели. Той е добре, въпреки 71 години!

Надежда и аз Ви пращаме най-сърдечни поздрави!

Ваша Евдокия


***


Сърдечно Ви благодаря за любезните честитки и благопожелания по случай Св. Евдокия. Искрени поздрави от Надежда, която на 5.03. роди четвъртото си дете и трето момче.

Искрено Ваша Евдокия

(получено на 24.03.1933)





***


За Херцогиня Надежда,

София 25.03.1932г.

Христос Воскресе!

Ваше Царско Височество,

С особена благодарност приех поздравите, които сте благоволили да ми изпратите чрез августейшата си сестра – княгиня Евдокия. От душа и сърце Ви желая през целия си живот спокойно да се наслаждавате на отличния успех и поведение на очарователните Ви деца и на първо място от успеха и поведнието на малкия Фердинанд, който чувам силно Ви зарадвал с отличния успех показан при изпита за второ отделение. В паметта ми се пазят мили спомени за бляскавото празднуване (sic) Св. Никола в Евксиноград през 1913г.

Целувам Ви ръка Ваше Царско Височество и оставам с най-отлична почит.

Ваш предан Ст.Станимиров


***

София 25.03.1932.

Христос Воскресе!

Ваше Царско Височество,

Трогнат съм от хубавите сведения, които ми съобщавате за пътуването и гостуването си , особено пък от поздрава на августейшата Ви сестра – херцогиня Надежда. На малкия Фердинанд, който не се съмнявам, че отлично е издържал изпита си за Второ отделение от душа и сърце желая добро здраве и постоянен отличен успех!Позволявам си най-почтително да Ви помоля да го помилвате и сладко-сладко целунете , като при това го поздравите от един 74-годишен старец, който 40 години бави и ръководи мили и обични палавци и сега се радва на грамадните им успехи в живота.
Предания ви Ст. Станимиров
(Княгиня Надежда Херцогиня Вютремберг със съпруга и децата си)

***

София, 26.03.1932г.

Ваше Царско Височество,

Честита майко,

Почтително Ви поднасям моите искрени поздрави по случай благополучното раждане на четвъртото дете – третото ваше момче. Моля Всеподателя Бога да ви дарува живот и добро здраве, та бодра и весела да се радвате на внучки и внуци, когато те бъдат най-малко в последните класове на гимназията! Горещо целувам щастливата десница, с която тъй нежно милвате хубавите си и обични деца.

Ст.Станимиров



***

От сърдце (sic) честитя на стария си директор днешния праздник и му желая здраве и всичко добро!

Царят










*

Няма коментари: