понеделник, 2 ноември 2020 г.

200 години от първата розоварна на Дончо Папазоглу

 


През 1820 г. в Казанлък започва да действа първата розоварна за розово масло. Тя е собственост на Дончо Папазоглу. По-късно неговите синове, братята Димитър (Димитро) и Ботьо Папазоглу ще развият производството и търговията с розово масло до мощен бизнес и ще станат едни от най-богатоте и влиятелни българи. Моята баба Мария Станимирова е правнучка на Дончо Папазоглу, кръстена е на баба си - Марийка Д. Папазоглу - Кескинова, сестра на двамата братя. 

Два музея в Казанлък - историческият музей "Искра" и музеят на фотографията отбелязаха двувековния юбилей на розопроизводството на Папазоглу с изложба на фотографии и документи, събрани за целта от различни музеи в страната. 


(Историческа възстановка в реставрираната къща на Папазови в центъра на Казанлък)


"По думите на директора на музей „Искра“ Момчил Маринов корените на Папазовия род трябва да бъдат търсени третата четвърт на ХVІІІ век, когато няколко фамилии от Копривщица се заселват в Казанлък, като част от прародителите са били свещеници и това е станало отличителен белег. 

Съхранени са документи ,че първите сделки с розово масло са станали през 1820 година, още докато Дончо Папазов е чирак в гайтанджийницата на татко си Митьо. Началото е поставено на пазарите в Казанлък, Сливен и Узунджово, впоследствие е основана и розотърговската къща „Дончо Папазооглу и синове“, като от нейно име синовете Димитър и Ботю започват износ и извън границите на тогавашната Османска империя.

Сравнително бързо, заради високото качество на продукцията си, те стават конкуренти на дотогавашните „играчи“ на пазарите в Париж, Лондон, Марсилия и стигат до САЩ. През 1873 г. розовото масло на „Братя Папазоглу“ печели златен медал на изложението във Виена, а Ботьо Папазов построява и първата в Казанлък фабрика за дестилация на розово масло. Другият брат Димитро е сред най-влиятелните местни първенци, бил е активен участник в т.нар. „Цариградски кръг“ и е сред имащите право на глас при избора на екзарх Антим I.След Освобождението Димитро Папазоглу е кмет на Казанлък (1879-1880 г.) и депутат в Областното събрание на Източна Румелия (1880-1883 г.) от народната партия. При обявяване на Съединението е член на дипломатическата делегация, която търси подкрепа за Съединението пред европейските монарси.Участвал е в комитета за изграждането на храм-паметника в Шипка „Рождество Христово“,завещава крупна сума за построяване на градската болница Казанлък.


Малцина извън Града на розите знаят, че в дома на фамилията се е отбивал  Васил Левски, на два пъти е отсядал генерал Скобелев, както и генерал Гурко. Българският княз Батенберг също преспива една вечер на път за Пловдив по време на Съединението. В нея са водени първите преговори между руската главна квартира и турските пълномощници, за изготвянето на проекта за Санстефански мирен договор, превърнат година след това в официален документ, провъзгласяващ раждането на свободната българска държава. Интересна подробност е  че внучката на Ботьо Папазов Евдокия е съпруга на бъдещия министър –председател, археолога проф. Богдан Филов, а нейната леля Милка е жена на финансовия министър от кабинета на Стефан Стамболов, старозагореца Иван Салабашев.В представената документална изложба са включени фотокопия на документи от фондовете на регионалния музей“ Д-р Симеон Табаков"- Сливен, РИМ- Хасково, ИМ Горна Оряховица, Държавен архив - Пловдив, Държавен архив - Стара Загора и колекционери." /в-к Монитор 1 ноември 2020/

"Изложба "200 години Папазови", посветена на розотърговската дейност на казанлъшкия род Папазови е разположена в Музея на розата в Казанлък. Експозицията ще остане до 3 февруари 2021 година.

Историята на фамилията е разказана в 19 табла, подкрепена с богат снимков материал и картички от фондовете на ИМ "Искра" и Музея на фотографията, на историческите музеи в Сливен и Горна Оряховица, Държавен архив - Пловдив, колекционери и търговски писма с представителите на розотърговците в Одрин, Цариград, Лондон, Париж от архива на Музея на розата.

Изложбата е проект на Исторически музей „Искра“ и Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства с любезното съдействие на Дончо Папазов, пряк наследник на рода Папазови." / За Казанлък, 30.10.2020/



Няма коментари: