сряда, 26 ноември 2008 г.

Паметна плоча на Станимир Станимиров в Софийския университет "Св. Климент Охридски"



На 25.ноември 2008г. в централното фоайе на Софиския университет бе открита паметна плоча на Александър-Теодоров Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, Никола Михайловски, Йосиф Ковачев, Станимир Станимиров и Иван Данев - седмината учени основали университета преди 120 години. Ректорът проф. Ив. Илчев откри плочата в присъствието на посланиците на страните в които са учили първите академици, председателя н Народното събрание Г. Пирински, кмета на гр. София Б.Борисов, деканите на факултети и членовете на академичното тяло на Университета


С поставянето на плочата и с решението на Столична община да наименува улица на Станимир Станимиров, неговото дело получи заслужено признание и бе увековечено по достоен начин.

събота, 1 ноември 2008 г.

Габрово почете Станимирови

На 31.10.2008г. в препълнената Зала на славата на Регионалния исторически музей - Габрово се състоя тържествено представяне на книгата "Габровци и стопанският подем". Книгата е четвърта част на поредицата "Габровци на XX век" от Милка Пурел.

Книгата традиционно започва с раздел Достойни габровски фамилии, като първи са представени Станимирови.


В обширна статия авторката хронологично разглежда историята на рода от най-старите данни - османските регистри от XVI век, през Станимировият писмовник от 1783г., донасянето на първия гайтанджийски чарк в началото на XIX век, основните клонове на рода с техния принос в църковното, културното, учебното, научнто и военното дело. Статията е богато илюстрирана с портрети и високите степени на ордените, с които са удостоени Станимирови. Материалът завършва с днешните представители на фамилията.
Със своята поредица "Габровци на XX век", дългогодишната учителка Милка Пурел си е поставила амбициозната задача да състави биографичен справочник на родовете, фамилиите и личностите, допринесли за облика и славата на Габрово и дали своя принос за изграждането на нова България.

Традиционно представянето на алманаха "Габровци на XX век" се превръща в истински празник. Провежда се винаги срещу един от двата светли празника - 24 - май или 1 ноември. В тържествената зала се събира цялата културна общественост на града, ръководителите на основните културни институции, потомци на "героите" на книгата и много гости. Това поредно представяне не беше изключение. Домакин отново беше Историческия музей, който се помещава в най-красивата сграда в самия център на града - бившата Хаджистойчева къща. Тържеството бе открито от хорът на Априловската гимназия, който изпълни песни за Деня на народните будители. След представянето авторката даде автографи- желаещите се наредиха на дълга опашка и книгите скоро се ичерпаха. След тържеството се проведе приятен коктейл. След установените при предишното ни посещение приятелски отношения, директорът на Библиотека Априлов - Палаузов г-жа Савина Цонева ни подари с посвещение редкия албум "Габрово през възраждането - аритектурен облик" - една от малкото книги за Габрово, които липсваха в семейната ни библиотека. От уредничката в музея Красимира Чолакова получихме последната и книга - бестселърът "Пенчо Семов - успехът" - луксозно, богато илюстрирано издание за живота на "българският Рокфелер". Даниела Цонева пък ни предостави копие от оригиналния османски данъчен регистър от 1544г. в който се срещат представители на нашия род.

Преди срещата имахме честта да бъдем приети от предстоятеля на храм Св. Успение Богородично протойерей Минчо Илиев и от архиерейския наместник иконом Тодор Лалев. Благодарихме им за грижите за гроба на поп Стефан Станимиров и получихме тяхната благословия.
Преди месец Милка Пурел бе безкрайно любезна да съдейства на родовото проучване на Станимирови, като организира наше посещение във всички ключови културни институти в града - Априловската гимназия - директорът Анна Маринова, Библиотеката на НАГ, Националният музей на образованието - Мая Карагьозова и Марияна Комитова, Държавен архив - Габрово, Исторически музей - Габрово, Библиотека Априлов- Палаузов. Трябва да отбележим, че навсякъде не само бяхме приети любезно, но ни бе оказана ентусиазирана подкрепа. Габрово има своя истински културен и духовен елит! Скоро след това г-жа Стефка Василева - директор на Държавен архив - Габрово публикува в местния ежедневник "100 вести" статия за рода Станимирови със специален акцент на 150-тата годишнина от рождението на Станимир Станимиров.
Всеки том от поредицата "Габровци на XX век" е раздлен на няколко дяла. Първият представя големите габровски родове - тяхната история, родословие и имените представители. Вторият дял дава биографични данни за отделни културни, стопански и обществени дейци. В третия дял са дадени постиженията на даровити деца и ученици от Габрово. Книгата представя изявените габровци от края на XIX век, десетилетията след Освобождението, войните, комунистическия период и последвалите го години на преход.