събота, 1 ноември 2008 г.

Габрово почете Станимирови

На 31.10.2008г. в препълнената Зала на славата на Регионалния исторически музей - Габрово се състоя тържествено представяне на книгата "Габровци и стопанският подем". Книгата е четвърта част на поредицата "Габровци на XX век" от Милка Пурел.

Книгата традиционно започва с раздел Достойни габровски фамилии, като първи са представени Станимирови.


В обширна статия авторката хронологично разглежда историята на рода от най-старите данни - османските регистри от XVI век, през Станимировият писмовник от 1783г., донасянето на първия гайтанджийски чарк в началото на XIX век, основните клонове на рода с техния принос в църковното, културното, учебното, научнто и военното дело. Статията е богато илюстрирана с портрети и високите степени на ордените, с които са удостоени Станимирови. Материалът завършва с днешните представители на фамилията.
Със своята поредица "Габровци на XX век", дългогодишната учителка Милка Пурел си е поставила амбициозната задача да състави биографичен справочник на родовете, фамилиите и личностите, допринесли за облика и славата на Габрово и дали своя принос за изграждането на нова България.

Традиционно представянето на алманаха "Габровци на XX век" се превръща в истински празник. Провежда се винаги срещу един от двата светли празника - 24 - май или 1 ноември. В тържествената зала се събира цялата културна общественост на града, ръководителите на основните културни институции, потомци на "героите" на книгата и много гости. Това поредно представяне не беше изключение. Домакин отново беше Историческия музей, който се помещава в най-красивата сграда в самия център на града - бившата Хаджистойчева къща. Тържеството бе открито от хорът на Априловската гимназия, който изпълни песни за Деня на народните будители. След представянето авторката даде автографи- желаещите се наредиха на дълга опашка и книгите скоро се ичерпаха. След тържеството се проведе приятен коктейл. След установените при предишното ни посещение приятелски отношения, директорът на Библиотека Априлов - Палаузов г-жа Савина Цонева ни подари с посвещение редкия албум "Габрово през възраждането - аритектурен облик" - една от малкото книги за Габрово, които липсваха в семейната ни библиотека. От уредничката в музея Красимира Чолакова получихме последната и книга - бестселърът "Пенчо Семов - успехът" - луксозно, богато илюстрирано издание за живота на "българският Рокфелер". Даниела Цонева пък ни предостави копие от оригиналния османски данъчен регистър от 1544г. в който се срещат представители на нашия род.

Преди срещата имахме честта да бъдем приети от предстоятеля на храм Св. Успение Богородично протойерей Минчо Илиев и от архиерейския наместник иконом Тодор Лалев. Благодарихме им за грижите за гроба на поп Стефан Станимиров и получихме тяхната благословия.
Преди месец Милка Пурел бе безкрайно любезна да съдейства на родовото проучване на Станимирови, като организира наше посещение във всички ключови културни институти в града - Априловската гимназия - директорът Анна Маринова, Библиотеката на НАГ, Националният музей на образованието - Мая Карагьозова и Марияна Комитова, Държавен архив - Габрово, Исторически музей - Габрово, Библиотека Априлов- Палаузов. Трябва да отбележим, че навсякъде не само бяхме приети любезно, но ни бе оказана ентусиазирана подкрепа. Габрово има своя истински културен и духовен елит! Скоро след това г-жа Стефка Василева - директор на Държавен архив - Габрово публикува в местния ежедневник "100 вести" статия за рода Станимирови със специален акцент на 150-тата годишнина от рождението на Станимир Станимиров.
Всеки том от поредицата "Габровци на XX век" е раздлен на няколко дяла. Първият представя големите габровски родове - тяхната история, родословие и имените представители. Вторият дял дава биографични данни за отделни културни, стопански и обществени дейци. В третия дял са дадени постиженията на даровити деца и ученици от Габрово. Книгата представя изявените габровци от края на XIX век, десетилетията след Освобождението, войните, комунистическия период и последвалите го години на преход.

1 коментар:

asda services каза...

Празни карти за банкомати
Знаете ли, че можете да хакнете всяка машина за банкомати !!!

Ние имаме специално програмирани банкоматни карти, които могат да се използват за хакване на всяка банкоматна машина, тези банкоматни карти могат да се използват за теглене на пари в банкомата или прекарване на пръст, магазини и търговски обекти. Ние продаваме тези карти на всички наши клиенти и заинтересовани купувачи по целия свят, като картите имат дневен лимит за теглене от 5000 в банкомат и до 100 000 лимит на разходи в него. Ние предлагаме и следните услуги:
1) ЗАПАДНИ ТРАНСФЕРИ НА СЪЮЗА / ТРАНСФЕР НА ПАРИ
2) ВХОДИ В БАНКИ
3) ТРАНСФЕРИ НА БАНКИ
4) КРИПТОКОЛЮТНО ИЗВЪРШВАНЕ
5) КУПУВАНЕ НА ПОДАРЪЧНИ КАРТИ
6) НАТОВАРВАНЕ НА СМЕТКИ
7) ТРАНСФЕРИ НА WALMART
8) БИТКОЙН ИНВЕСТИЦИИ
9) ИЗТРИВАНЕ НА ИМЕ ОТ ДЕБИТЕН РЕГИСТЪР И НАКАЗАТЕЛЕН ДОКУМЕНТ
10) БАНКОВ ХАКИРАНЕ

Да станеш богат и да живееш начина на живот на богатите и известните е мечтата на много хора. И докато повечето хора ходят на работа или търсят други етични методи за печелене на пари онлайн.
Празният банкомат тегли пари от всички банкомати и на него няма име, защото е празен, само вашият ПИН ще бъде на него, не е проследим и сега имам пари за бизнес, пазаруване и достатъчно пари за мен и семейството ми, за да живейте нататък.
ПРОГРАМИРАНА празна ATM карта, която е в състояние да хакне всяка машина за банкомати, навсякъде по света.
Лице за контакт: проф. Александър Кастро
Имейл: atmservices44@aol.com
Имейл: atmservices44@yahoo.com