събота, 3 юли 2010 г.

Потомците на Васил Пaнев - още един клон на Станимирови


Ако се върнем в 60-те години на XIX век в Габрово ще заварим децата на чаркчията Станимир, вече изпоженени. Втората дъщеря на майстора - Радка е омъжена за Христо Пaнев. Те дълго време нямат деца. За разлика от тях, семейството на Радкиния брат поп Рачо Станимиров е многодетно. Не са известни точните обстоятелства, но едно от децата на поп Рачо на име Васил е осиновено от семейството на Радка и Христо Пaневи.
Благодарение на любезния ни роднината Цанко Хаджистойчев, на 4 ноември 2009г. имах удоволствието да се запозная с внучката на Васил Пaнев - г-жа Маргарита Малчева. От нея получих информация за всички потомци на Васил Пaнев.

Васил Христов Пaнев е роден през 60-те години на XIX век в семейството на свещ. Рачо Станимиров, но е осиновен от сестра му Радка и съпруга и Христо Пaнев. Завършва семинария в Русия, но след връщането си в България започва работа като банков чиновник Попово. Там се жени за Мария Томова и им се раждат син Любомир (р1901) и дъщеря Вяра 9р1903). След Попово Пaнев работи в банката в Разград и Павликени. Раждат им се още две деца: Венцислав (р1906) и Надежда (р1914). Васил Пaнев умира през 1936г.

Любомир В. Пaнев е роден през 1901г. Работи като банков чиновник в Куртбунар (дн. гр. Тервел)Със съпругата си Мара имат дъщеря Маргарита, родена 1924г., която завършва медицина и живее в Германия. Има две дъщери.

Вяра(Верка)В. Пaнева е родена през 1903г. в Попово. Когато семейството и живее в Павликени се омъжва за Байко Папуров от с. Вардун, Търговищко - учител. През 1933г. семейството се преселва в София, където Байко започва да се занимава с търговия. Установяват се на ул. Христо Белчев. Имат две дъщери: Татяна (р.1925)лекар, омъжена за д-р Тервел Маровски в Пловдив, и Маргарита (р. 1929), филолог и библиотекар, омъжена за д-р Христо Малчев.




Васил Пaнев и роднините му на сватбата на дъщеря му Вяра

Венцислав В. Пaнев в е роден през 1906г. Работи като чиновник в Свищов, където се жени за Олга. Имат деца Валтер и Вяра.

Надежда В. Пaнева е родена през 1914г. Омъжена е за поручик. Андрей Дюлгеров - завършил ШЗО, участник във Втората световна война, след това уволнен от армията и изселван. Имат двама сина - и двамата са инженери.
Семействата на Вяра В. Пaнева - Папурова и Надежда В Пaнева - Дюлгерова, които след 1933г. живее в София поддъжа близки роднински връзки със семействата на ген. Никола Станимиров и Станимир Станимиров.
(най-горната снимка: Станимир Станимиров, Надежда Дюлгерова с първия си син в количка и Маргарита Папурова на разходка по "Царя" пред Военния клуб през 1940г.)