събота, 10 октомври 2009 г.

Изложба за рода Хаджистойчеви в Габрово










На 8 октомври 2009г. в Регионалния исторически музей - Габрово бе открита изложба за рода Хаджистойчеви. Повод за изложбата е 150-тата годишнина от рождението на Цанко П. х. Стойчев - опълченец, индустриалец, пом. кмет на Габрово и Народен представител. Организатори са РИМ - Габрово, ТДА - Габрово и внукът на "юбилиара" - бившият конституционен съдия Цанко Петров Хаджистойчев. На откриването присъстваше голяма част от габровската културна общественост, представители на стари индустриални фамилии, както и представители на фамилия Хаджистойчеви.






Цанко П. Х. Стойчев произнася слово




Директорът на Регионален исторически музей - Габрово Петър Тоцев открива изложбата пред препълнената зала.

Част от гостите на събитието. На преден план Добромир Търновски от РИМ - Габрово и Милка Пурел от комитет "Памет Габровска" - автор на поредицата "Габровци на ХХ век"
Хаджистойчеви са сродени със Станимирови чрез Дона поп Рачова Станимирова, омъжена за Илия Д. Видинлиев (внук на чорбаджията "Дядо Илия") Дъщерята на Дона - Теодора Видинлиева е жена на Петър Ц. Х. Стойчев и майка на Цанко Х. Стойчев. Между двата рода има и друга връзка - през Бобчеви. От друга страна Хаджистойчеви са в близко кръвно родство с Дюстабанови и Априлови.